Suiker is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijks eten.
Frisdrank en snoep nemen we vooral omdat we er zo blij van worden, maar ook brood, vlees, kant-en-klaar maaltijden, sauzen en nog veel meer producten bevatten toegevoegd suiker om de smaak te verbeteren. Kortom suiker nemen we in overvloed.
Wat is suiker?
Suiker of sacharose is een zoete stof. Suiker komt van nature voor in voedingsmiddelen zoals fruit, mais, suikerriet en suikerbiet, melksuiker (lactose) en fruitsuiker (fructose).
Kristalsuiker wordt toegevoegd aan bewerkte producten, zoals frisdrank, chocola, snoep en gebak.
Naast suiker worden ook stroop, siroop (ahornsiroop en agavesiroop), kokosbloesemsuiker, palmsuiker en honing gebruikt om producten zoet te maken.
Hoe wordt suiker gemaakt?
Kristalsuiker komt uit de wortel van suikerbieten.
Rietsuiker wordt gewonnen uit het sap van de stengel van suikerriet.
Stropen worden onder andere gewonnen uit maiszetmeel, tarwezetmeel, aardappelzetmeel, maïsmout en rijstmout.
De meeste suikers bestaan uit glucose, fructose of een mengsel daarvan.
Dit geldt voor alle soorten suiker, stropen, honing, en siropen, zoals agavesiroop of maple syrup.
Er is geen verschil in voedingswaarde tussen al deze suikers.
Waar wordt suiker voor gebruikt?
• Zoetstof
• Versterken van andere smaken
• Conserveermiddel ( bijvoorbeeld in jam )
• Kleur ( bijvoorbeeld in karamel d.m.v. verhitting )
• Zorgt voor volume en structuur (bijvoorbeeld in koekjes)
Is de ene suiker beter dan de andere?
Het lichaam maakt geen onderscheid tussen van nature aanwezige suiker of toegevoegd suiker.
Alle suikers verwerkt het lichaam op dezelfde manier.
Ze worden door het lichaam afgebroken tot glucose, de ‘brandstof’ voor ons lichaam, en leveren dezelfde hoeveelheid calorieën.
Wat doet suiker met je lichaam?
Suiker is een koolhydraat.
Koolhydraten zijn een brandstof voor het lichaam, energieleverancier.
Suiker voorziet je lichaam niet van de nodige vitamines, mineralen en vezels.
Echter voedingsmiddelen met de van nature aanwezige suikers bevatten vaak naast de suiker ook vezels, vitamine en mineralen.
Denk hierbij vooral aan groenten en fruit.
Word je dik van suiker?
De helft van alle suiker die we binnenkrijgen komt uit productgroepen die niet in de Schijf van Vijf staan.
Denk aan snoep, koek, gebak en frisdrank.
Te veel van deze producten eten kan bijdragen aan het ontstaan van overgewicht, omdat suiker en suikerhoudende producten calorieën leveren.
Wanneer je langere tijd meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, word je zwaarder.
Te veel suiker ( koolhydraten ) tot je nemen dan dat je aan brandstof nodig hebt, wordt door je lichaam omgezet tot lichaamsvet en dat is nu wat op je buik en/of heupen gaat zitten.
Is palmsuiker of kokosbloesemsuiker beter dan ‘gewone’ suiker?
Palm- en kokosbloesemsuiker heeft een lage glycemische index (GI), rond de 35.
De GI is een maat voor de stijging van bloedsuikerspiegel.
Hoe lager de GI hoe geleidelijker suiker aan het bloed wordt afgegeven.
Ter vergelijking: glucose heeft een GI van 100, fructose van 15 en sucrose (tafelsuiker) van 65.
Meer uitleg over de glycemische index in module 2 van de online leefstijlcursus.
https://www.energiekenfitinbalans.nl/online-leefstijl-cursus/
Suikers en calorieën
Alle verschillende suikers leveren ongeveer evenveel calorieën, 400 kcal per 100 gram.
In fruitstroop, ahornsiroop en honing zitten net iets minder calorieën per 100 gram, omdat het ook water bevat.
Suikerverslaving
Een verslaving is een overweldigende behoefte aan en een afhankelijkheid om een bepaald middel te gebruiken.
Meestal is dit drugs, alcohol of nicotine, maar kan ook eten zijn, zoals suiker.
Bij een suikerverslaving is er een constante drang naar het eten van zoete dingen die veel suikers bevatten.
Een suikerverslaving is net als nicotine, alcohol of drugs een verslaving die er langzaam insluipt, maar lastig is om vanaf te komen.
Het aantal mensen dat verslaafd is aan suiker wordt steeds meer.
Suiker is tegenwoordig overal.
We eten steeds meer suiker zonder dat we het zelf doorhebben.
Kijk maar eens op de etiketten in de supermarkt, dan zal je zien dat aan circa 75% van de producten suiker is toegevoegd.
Hoe herken je suiker op het etiket?
Veel voorkomende namen van suiker op een etiket zijn;
kristalsuiker, suiker, vruchtensuiker, glucose-fructosestroop, isoglucose, melksuiker (lactose), honing, appelsap, ahornsiroop (maple syrup), agavesiroop of vruchtenconcentraat.
Hoeveel gram suiker mag je per dag?
Er is geen aanbeveling in Nederland voor de hoeveelheid suiker per dag.
De World Health Organization (WHO) zegt dat mensen minder dan 10% van de calorieën op een dag moeten halen uit vrije suikers.
Dit zijn toegevoegde suikers en suikers die van nature aanwezig zijn in sappen, siropen, honing en vruchtenconcentraat.
Gezondheidrisico’s door te veel suiker eten
Te veel suiker nuttigen heeft behalve invloed op je figuur ( gewicht en vetpercentage ) een enorm nadelige invloed op je gezondheid.
Denk hierbij aan verlaging van je immuunsysteem en een verhoogde kans op diabetes, hart- en vaatziekten, leververvetting, kanker, depressies, darmproblemen en vermoeidheid.
Tot slot:
1 suikerklontje is 4 gram suiker
1 blikje cola ( 33cc) bevat 39 gram suiker = 9,8 suikerklontjes
1 snicker (59 gram) bevat 30 gram suiker = 7,5 suikerklontjes
1 banaan bevat 20 gram suiker = 5 suikerklontjes
1 raket ijsje bevat 9 gram suiker = 2,3 suikerklontjes
1 Radler bevat 14 gram suiker = 3,5 suikerklontjes
1 kleine eierkoek ( 30 gram) bevat 12 gram suiker = 3 suikerklontjes
1 plakje ontbijtkoek bevat 10 gram suiker = 2,5 suikerklontjes
1 stroopwafel bevat 11 gram suiker = 2,8 suikerklontjes
1 appel bevat 14 gram suiker = 3,5 suikerklontjes
1 mandarijn bevat 4 gram suiker = 1 suikerklontje
200 gram bloemkool bevat 3 gram suiker = 0,8 suikerklontje